ZADNJE NOVICE


PRIČETEK POMURSKE A LIGE PANDOLO IN OSVOJENO 3. MESTO EKIPE D.A.M.B.

 

Zaključen je 1. turnir letošnje Pomurske A lige Pandolo, ki je v Mestnem parku Murska Sobota potekal v četrtek, 27. aprila. Ligo že sedmo leto zapored organizira MŠD Prekmurski pandolaši. Spet smo pöckali, svinkali ali v knjižni slovenščini – klinčkali. Stara pastirska igra ima vse več pristašev, tako starih in mladih. Tokrat pa nam je rahlo zagodlo deževno vreme, ki je vplivalo na upad prijavljenih ekip ter odločitev organizacijskega odbora, da se na turnirju odigrajo le penali, kjer se igralci ekipe v obrambi postavijo po igrišču z enakimi pravili, kot pri igranju tekme. Prvi napadalec izvede svoj udarec od tal iz bazne lege. Drugi napadalec izvede svoj udarec v točki, kjer je svoj udarec zaključil prvi napadalec, tretji pa v točki, kjer je zaključil drugi napadalec.

Postavili so največje možno igrišče (85 mac) in vsaka ekipa, od prijavljenih petih, je igrala z vsako. Ob koncu tekmovanja pa se je videlo, da bo sezona še izjemno zanimiva. 1. mesto na domačem terenu so osvojili neporaženi Puranji Čunder, ki po njihovi lanski sanjski sezoni ohranjajo odlično formo. Po dve zmagi na turnirju so dosegli MD Strehovci, Društvo alternativne mladine Bistrica in Prejkmurci, kjer pa je za končno razvrstitev od 2. - 4. mesta odločala razlika med doseženimi in prejetimi macami. Z najboljšim napadom turnirja (2 FC), so 2. mesto osvojili Prejkmurci, 3. mesto je pripadlo požrtvovalnim D.A.M.B. in 4. mesto MD Strehovcem, ki se lahko z dvema zmagama optimistično spogledujejo z vrhom lige in upajo na končno zmago. Velika pohvala gre tudi ekipi Bači, ki je z zamenjavo ene članice na turnirju zadela v polno in smo tako bili priča igranju nove vzhajajoče pandolo zvezde. V Pomurski A ligi sledi kratek premor, liga pa se bo julija v Fokovcih nadaljevala po turnirjih za državno prvenstvo v Kopru, Žičah in Hrvatinih ter mednarodnem pandolo turnirju v Piranu.

 

 DAN ZA SPREMEMBE, DAN ZA SODELOVANJE - AKCIJA ''UREDIMO KANTINO''

 

Akcija »Uredimo Kantino« se je odvijala v sklopu vseslovenskega projekta Dan za spremembe-dan za sodelovanje pod vodstvom Slovenske filantropije in sicer v soboto, 8.4.2017 s pričetkom ob 9:00. Zbralo se je 17 prostovoljcev, ki so se med samim potekom akcije tudi izmenjavali (glede na njihov prosti čas). Potrebna sredstva pa so prispevali: Miha Horvat, svetnik občine Črenšovci, Brodarsko društvo Bistrica in Društvo alternativne mladine Bistrica.

Vsi zainteresirani prostovoljci, predvsem člani Društva alternativne mladine Bistrica, Brodarskega društva Bistrica, ter svetnik občine Črenšovci Miha Horvat, smo se zbrali na območju kjer se je akcija odvijala, ter si najprej razdelili delo. Ena skupina prostovoljcev se je lotila urejanja malega odra, druga, prostora namenjenega pogostitvam, tretja pa montaže zunanjih luči. Prav mali oder je bil nujno potreben popolne prenove, saj je zaradi zatekanja vode skozi uničeno streho bil popolnoma uničen tudi pod. Ekipa je najprej rekonstruirala tram, ki ni bil na svojem mestu, nato odkrila streho, ter stare dotrajane plošče zamenjala z novejšimi, nato pa še zamenjala stari dotrajan pod z novim. Druga skupina prostovoljcev je najprej očistila prostor namenjen pogostitvam, ter odstranila staro odsluženo trstiko, ki je obkrožala prostor. Nadomestili smo jo z novo senčno mrežo zelene barve. Sledilo je brušenje vseh miz in klopi, ki so sedaj pripravljene za barvanje (slednje bomo izpeljali eno popoldne v tem tednu, saj se je v soboto akcija časovno že precej zavlekla, kar je prispevalo tudi k izčrpanosti prostovoljcev). Dva prostovoljca, ki sta bila ustrezno usposobljena, pa sta pregledala še električno napeljavo na objektih, ter pričvrstila ladijske luči odporne na vlago po celotnem objektu, kjer do sedaj luči sploh ni bilo. 

Akcija se je nepredvideno odvijala vse do 16:30 ure, na kar je sledila tudi pogostitev vseh prostovoljcev, ki smo se konstantno z pijačo in prigrizki krepčali tudi v času pavz. Ker nam je bilo vreme naklonjeno smo res lahko naredili vidno spremembo na objektih Kantine in ponosni smo lahko nase. Z lastno aktivacijo smo želeli opozoriti na nujnost nekaterih potrebnih popravil v prostorih namenjenih druženju v občini, hkrati pa na pomen prostovoljnih del, ter medsebojnega sodelovanja. S skupnimi močmi zmoremo več, prav tako se lažje obrnemo proti toku in dosežemo spremembe! Dan za spremembe, je namreč, dan za sodelovanje!
Prostovoljske akcije so letos potekale v 72 krajih, med organizatorji pa so bile šole, društva, občine in posamezniki, sodelovala pa so tudi podjetja. Prijavljenih je bilo 129 akcij po celotni Sloveniji, aktivnih pa več kot 460 organizacij in 8600 prostovoljcev. V Pomurski regiji se je odvijalo 12 akcij, od tega ena tudi v občini Črenšovci. 

Vodja akcije, Barbara Žužek (iz Društva alternativne mladine Bistrica) se ob tej priložnosti zahvaljujem vsem, ki ste se akcije udeležili s svojim parom delovnik rok. Hvala tudi članom Brodarskega društva Bistrica, ki so se akciji brez zadržkov takoj pridružili, ter Mihu Horvatu, svetniku občini Črenšovci, ki je akcijo podprl z nakupom materiala, ter s svojo prisotnostjo. Drugo leto vabljeni, da se nam pridružite tudi ostali!


 

LETNI OBČNI ZBOR DRUŠTVA ALTERNATIVNA MLADINA BISTRICA 2017

V soboto 11.februarja smo se zbrali člani Društva alternativne mladine Bistrica na Letnem občnem zboru. Poglobili smo se predvsem v predzadnjo točko predlaganega dnevnega reda, pod katero smo razpravljali o programu dela za leto 2017. Društvo Alternativne mladine Bistrica namreč letos obeležuje deseto obletnico svojega delovanja - s svojimi aktivnostmi je pričelo že leta 2008. Člani društva smo se dogovorili, da bomo ponovno izpeljali naše že tradicionalne dogodke, prav tako pa se bomo prvič poskusili tudi v nekaterih - nam novih - organizacijskih oblikah. Originalen izvod zapisnika hrani tajnica društva.

Gostje: Brodarsko društvo Bistrica,

Predlagan dnevni red rednega zbora članic in članov Društva Alternativne Mladine Bistrica:

1. Pozdrav in izvolitev organov občnega zbora 

2. Potrditev dnevnega reda

3. Pregled in sprejem zapisnika s prejšnje seje

4. Letno poročilo dogodkov 2016

5. Letno finančno poročilo 2016

6. Program dela za leto 2017

7. Razno

    

WINTER BREKA FEST IV

Tradicionalni dogodek Winter Breka Fest IV se je 27. januarja odvijal na novi lokaciji - v Mladinskem informativnem in kulturnem klubu (MIKK) v Murski Soboti. Za člane Društva alternativne mladine Bistrica se je ta poteza izkazala za sicer novo, a pozitivno in obetavno sodelovanje. 

Četrti Winter Breka Fest so otvorili Morywa (progressive djenty death metal) iz Celja, ki so nadomestili neodložljivo odsotne Scatter (stoner/desert/sludge metal) iz Lendave. Že ogreto množico so dodatno podžgali Terminal Disease (thrash metal) iz Zagorja ob Savi, za vrhunec večera pa so poskrbeli Sin Eater (deathcore) iz Avstrije. Dogodek je bil obiskan v lepem številu in je ponovno pustil izvrsten vtis tudi pri novih obiskovalcih našega dogajanja in kluba kot takega. Ekipa DAMB smo se ponovno izkazali - poskrbeli smo še za en odličen koncertni brekastični dogodek, ki je bil tokrat  namenjen vsem nam - ženam in mučenikom, hkrati.